11 van de 14 Meetjeslandse gemeenten richten IOED op

Op 1 januari 2015 trad het nieuwe onroerenderfgoeddecreet in voege. Het decreet geeft bepaalde overheden, instanties en personen de kans om een grotere verantwoordelijkheid op te nemen. Zo kunnen steden en gemeenten erkend worden als onroerenderfgoedgemeente. Ze hebben ook de mogelijkheid om zich te verenigen met andere gemeenten in een erkende intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED). Zo’n IOED kan gemeenten ondersteunen in hun erfgoedbeleid en erfgoedwerking, zowel voor landschappelijk, bouwkundig als archeologisch erfgoed.

Veneco onderzocht samen met COMEET en het Regionaal Landschap Meetjesland of het wenselijk is om een IOED op te richten. Tijdens een studienamiddag op 17 mei 2016 werden voorbeelden van werkingen in andere streken toegelicht.

Meer dan de helft van de Meetjeslandse gemeenten zijn geïnteresseerd. Het exacte takenpakket voor de IOED wordt nu verder afgestemd met de gemeenten die wensen deel te nemen. Daarvoor richten de initiatiefnemers een stuurgroep op die de voorbereiding van de beleids- en aanvraagdocumenten op zich zal nemen.