Archeologiedagen: Spring op de fiets in het Meetjesland

IOED Meetjesland en Vlaanderen Fietsland stippelden samen 2 archeologische fietstochten uit, een tocht van 30 km in Sint-Laureins en een tocht van 33 km in Aalter. 

Sint-Laureins: Verdronken dorpen in het Meetjeslandse krekengebied

Deze fietsroute van 30 km start en eindigt in de dorpskern van Sint-Margriete in het Meetjesland. Het Meetjeslands krekengebied is vandaag een oord van rust en stilte, waar alleen kabbelende waterpartijen een landschap zo vlak als een biljarttafel doorsnijden. Weinig doet vermoeden dat deze waters (“kreken”) de restanten zijn van verwoestende getijdengeulen, zeearmen die honderden jaren geleden alles wat op hun weg lag meesleurden. Wat je evenmin met het blote oog ziet, is dat er onder de kleilaag een ander landschap schuilgaat: in de middeleeuwen werden hier huizen, boerderijen en dorpen gebouwd, waarvan er heel wat in de golven zijn verdwenen.

Aalter: Een Romeins castellum en andere bijzondere archeologische sites

De ondergrond van Aalter verbergt bijzonder veel boeiende archeologische sites. De fietstocht van ongeveer 33 km vertrekt in het centrum van Aalter. Daar toonden opgravingen aan dat er een belangrijke Romeinse nederzetting in de ondergrond verborgen is, inclusief een militair kamp. Vervolgens leidt de tocht je over Bellem naar Ursel, met haltes aan het prehistorisch grafveld van Rozestraat/Konijntje en de Romeinse nederzetting in Onderdale. Tenslotte is ook een stop voorzien aan de site van Aalter-Woestijne, waar het agentschap Onroerend Erfgoed tussen 2010 en 2012 een grote opgraving uitvoerde.