Erfgoedvrijwilligers in de bloemetjes

De erfgoedvrijwilligers in de regio’s Leie Schelde en Meetjesland werden zaterdag 2 april getrakteerd op een bedankingsmoment in de Dag des Heeren in Merendree. 

Afgelopen jaar ondersteunden tal van vrijwilligers de vele culturele en onroerend erfgoedprojecten in de regio. Meer dan 50 vrijwilligers bij de erfgoedcel- en IOED-werking van de Cultuurregio Leie Schelde en COMEET hielpen bij de inventarisatie van het religieus erfgoed in de kerken, bij het digitaliseren van bijzondere erfgoedcollecties uit de regio of voerden andere taken binnen de werking uit. 

In 2021 kreeg de inventaris van het onroerend erfgoed ook een update i.s.m. Veneco en gingen meer dan 20 vrijwilligers op pad om gebouwen te registeren en in beeld te brengen. Een groots inventarisatieproject dat enkel mogelijk was dankzij de inzet van deze vrijwilligers. Met het bedankingsmoment wil de Cultuurregio Leie Schelde en COMEET hun vrijwilligers extra in de bloemetjes zetten en bedanken voor hun enthousiasme. 

"Een dergelijk initiatief geeft een ‘boost’ om mijn decennialange inzet te blijven doorzetten", vertelt één van de vrijwilligers. 

De taken zijn heel divers als vrijwilliger. Iedereen is anders, zo ook de taken die je als vrijwilliger bij de twee organisaties kan opnemen. Als vrijwilliger staat de interesse en de passie voor erfgoed centraal om samen het erfgoedverhaal in de regio te ondersteunen. 

Op zoek naar vrijwilligerswerk?

En een hart voor erfgoed? De koffie staat klaar om je beter te leren kennen. Geef een seintje aan www.cultuurregioleieschelde.be (Deinze, De Pinte, Gavere, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte) of www.comeet.be (Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Sint-Laureins, Wachtebeke, Aalter, Zelzate en Assenede).