IOED ondersteunt Open Monumentendag 2023

Onze Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Leie Schelde & Meetjesland dragen ook dit jaar bij aan Open Monumentendag op zondag 10 september. We geven hierna een overzicht van de verschillende initiatieven (klik op de gemeente voor meer info en/of in te schrijven). 

IOED Meetjesland

Eeklo: De voormalige Stassano-site (de vroegere leerlooierij en later melkfabriek) stelt de deuren open om zowel te wandelen doorheen de geschiedenis als een blik te werpen op de toekomst. Er is een dagvullend programma voorzien met een ontbijt, aperitieflezing, workshops en begeleide rondleidingen. Inschrijven verplicht voor aperitieflezing!

Lievegem - Zomergem: Dit jaar viert de gemeente het 100-jarig bestaan van het gemeentehuis. Ontdek de ontstaansgeschiedenis van het gemeentehuis en nooit eerder vertoonde beelden van de bombardementen op de dorpskern van Zomergem. 

Maldegem: Breng een exclusief bezoek aan de voormalige linotypebedrijf. Je leert er alles over de geschiedenis van het gebouw, de werking van linotypes,...

 

                              

IOED Leie Schelde

Deinze: Een vrije wandeling in het centrum van Deinze waarbij diverse stadsontwikkelingsprojecten en historische en nieuwe bruggen in de kijker gesteld worden. Met o.m. rondleidingen op de Molens van Deinze, het art deco huis van de zijdefabrikant De Couture-Plas en het museum Fonds de Smet. 

De Pinte: Een rondleiding in het pas gerestaureerde Hof ter Groene Walle, één van de drie beschermde monumenten in de gemeente. 

Nazareth: Met hart en ziel voor het muzikaal erfgoed. De familie Simoens en CC Nova zijn echte iconen in de gemeente. Inschrijven voor het aperitiefconcert van The Air Tunes is verplicht.

Zulte: Deelgemeente Olsene, een dorp tussen kerk en kasteel, staat in de kijker. Bezoek de tentoonstelling in de Sint-Pieterskerk en/of schrijf in voor de voorstelling en opening via parochieinzulte@gmail.com.  

                                 

 

Open Monumentendag in de regio

Ook in andere gemeenten is er vanalles te beleven. Surf naar de website van Open Monumentendag en kies uit één of meerdere activiteiten.