Studiedag kwaliteitsvol verdichten in dorpskernen

Tijdens het burgemeestersoverleg in het Meetjesland werd het probleem van verdichting in dorpskernen aangekaart. De bevolking groeit en de samenstelling van gezinnen verandert, dat brengt een grote nood aan nieuwe woonvormen en verdichting met zich mee. Gemeentebesturen maken zich zorgen over de kwaliteit van deze verdichting en de gevolgen voor de identiteit van de Meetjeslandse dorpen.

Veneco wil de gemeenten hierbij ondersteunen. Een eerste stap was de organisatie van een studienamiddag i.s.m. Woonwijzer Meetjesland waarop burgemeesters, schepenen, secretarissen, medewerkers van gemeentelijke diensten stedenbouw en ruimtelijke ordening uit het Meetjesland werden uitgenodigd.

Ervaringsdeskundigen lichtten enkele inspirerende voorbeelden toe. Nadien was er tijd voor uitwisseling en discussie om de vragen en behoeften van de gemeenten in beeld te brengen.

De resultaten van deze uitwisseling en de input uit de verschillende werkgroepen worden verder uitgewerkt in de intergemeentelijke werkgroep ‘stedenbouw en ruimtelijke ordening’ die Veneco zal opstarten. Het doel is de uitwisseling van goede praktijken en ondersteuning bij het uitwerken van nieuwe instrumenten waar de gemeenten mee aan de slag kunnen.