Kerk Overslag

Wachtebeke

Herbestemming kerk tot brouwerij via erfpachtovereenkomst

De gemeente Wachtebeke is eigenaar van de ontwijde Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk in Overslag en wil het gebouw een nieuwe bestemming geven via een private partner. Deze partner kan er de eigen activiteiten in onder brengen en moet er tegelijk voor zorgen dat de kerk toegankelijk blijft als polyvalente ontmoetingsplek voor de buurt. 

Voor deze zoektocht werkte de gemeente samen met Veneco. We lanceerden een oproep waaruit de lokale onderneming Brouwerij Broers als erfpachter werd geselecteerd. De huidige bierbrouwerij verhuist haar activiteiten naar de kerk en breidt uit met een cafĂ©-restaurant met terras in de tuinzone, een winkelpunt met Smaak van Waas-producten en een broodautomaat. 

Brouwerij Broers organiseert regelmatig activiteiten zoals comedy-avonden, zondagse brunches, voetbaluitzendingen op groot scherm,...Daarnaast verhuurt de brouwerij de ruimte voor privĂ©-initiatieven zoals bv. een babyborrel. De ruimte wordt tevens zes keer per jaar kosteloos ter beschikking gesteld aan de gemeente voor de organisatie van bv. een nieuwjaarsreceptie of een concert van de lokale harmonie. 

Partners Gemeente Wachtebeke
  Brouwerij Broers
In de media Oktober 2021: Kerk in Overslag binnenkort brouwerij
  Augustus 2023: Brouwerij Broers zorgt voor invuling van de kerk

Contactpersoon

project

Kerk Overslag, Wachtebeke - Meetjesland

Timing

  • 2021: publicatie oproep & ontvangst kandidaturen + selectie door jury
  • 2022: onderhandeling private partner + tijdelijke ingebruikname
  • 2023: ondertekening erfpachtovereenkomst
  • 2024: indienen omgevingsvergunning