Boeiende gesprekken met gemeentebesturen over de toekomst van Veneco

Veneco werkt aan een vernieuwde intercommunale, die nog beter aansluit bij de behoeften van de gemeentebesturen. In de eerste helft van 2015 formuleerde een ‘denkgroep’ van politici en experten een advies over de grote lijnen van een vernieuwde werking van Veneco. Met die nota in de hand deed waarnemend directeur Karel Debaere de ronde van alle colleges om te kijken of de gemeenten zich konden herkennen in dat advies, maar vooral om de voorstellen te concretiseren.

Twee vragen stonden centraal: welke zijn de noden van de gemeentebesturen waar Veneco beter moet op inspelen en is de idee om ook een subregionale werking te organiseren een goed idee?

De gesprekken met de colleges waren bijzonder leerrijk. In grote lijnen vragen de gemeenten aan Veneco om binnen haar ‘klassieke’ opdrachten van bedrijventerreinen en stedenbouw meer accenten te leggen op reconversie van oude bedrijfssites en op kernvernieuwing. Daarnaast is er ook vraag om de intergemeentelijke samenwerking tussen gemeenten te stimuleren: gemeenten kunnen veel van mekaar leren en sommige uitdagingen moeten ook intergemeentelijk worden aangepakt. En de meeste gemeenten zijn ook vragende partij dat Veneco nieuwe werkdomeinen zou opstarten en shared services zou uitbouwen.

Er zijn heel veel concrete voorstellen geformuleerd. De Raad van Bestuur besloot om de uitdagingen die door vele gemeenten werden aangehaald zo snel mogelijk aan te pakken.

De conclusies van deze ‘ronde van de gemeenten’ worden in de eerste helft van 2016 aan alle colleges toegelicht. Maar het belangrijkste is dat deze conclusies worden geïmplementeerd en dat zij in de volgende maanden en jaren op het terrein duidelijk worden.