Eerste stap naar meer intergemeentelijke samenwerking: opleiding overheidsopdrachten

Als groeiende intercommunale wil Veneco de gemeenten ondersteuning bieden op verschillende domeinen. Momenteel polsen we naar de actuele noden en zoeken we waar de prioriteiten liggen op vlak van intergemeentelijke samenwerking. Het kan hierbij gaan om efficiƫntiewinsten door schaalvergroting, kennisuitwisseling of vormen van samenwerking die leiden tot meer professionaliteit en deskundigheid.

Zo stelden we vast dat de kennis over de wetgeving overheidsopdrachten niet altijd volledig up-to-date is. Veneco nam het initiatief om hierover een opleiding te organiseren voor de technische en stedenbouwkundige ambtenaren.

Veneco bood zowel een basisopleiding aan als een opleiding voor gevorderden via Meester Wim Rasschaert, juridisch adviseur van diverse lokale besturen.

Naast de algemene beginselen over overheidsopdrachten, werd dieper ingegaan op de toewijzing van opdrachten. Ook de rechtsbescherming en motiveringsverplichting kwamen aan bod. In de laatste sessie leerden de aanwezigen meer over de effectieve uitvoering van de opdracht.

Op de website www.publicprocurement.be kan zowel de wetgeving als de toepassing ervan nagelezen worden.