Een toekomst voor parochiekerken: infomoment op 12 mei

Heel wat steden en gemeenten staan voor een grote uitdaging nl. het geven van een nieuwe bestemming aan leegstaande kerken als gevolg van ontkerkelijking, het dalend aantal priesters en het verminderde aanbod van erediensten.

Vlaanderen heeft samen met de gemeenten en het CRKC een projectbureau ‘Herbestemming kerken’ opgericht. Meer info vind je op www.herbestemmingkerken.be.

Het vinden van een andere passende bestemming ligt niet voor de hand. Hoe kan een stad of gemeente, een kerkbestuur hiermee omgaan? Een goede doordachte visie en aanpak is nodig. Het nieuwe opgerichte projectbureau ‘Herbestemming parochiekerken’ kan de nodige expertise en begeleiding aanbieden.

Steden, gemeenten en kerkbesturen kunnen een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren door dit projectbureau. Tijdens het haalbaarheidsonderzoek wordt nagegaan of de gedeeltelijke of volledige herbestemming van een kerkgebouw voor een bepaalde functie verantwoord en haalbaar is. Verschillende scenario’s worden ontwerpmatig uitgewerkt, verder ontwikkeld en becijferd.