Proefproject taxicheques loopt af

Op zaterdag 30 september eindigt het proefproject ‘Taxicheques Noord-Meetjesland’, een initiatief van Plattelandscentrum Meetjesland, Veneco en de gemeenten Assenede, Kaprijke en Sint-Laureins. Inwoners kunnen nog tot dan gebruik maken van hun aangekochte taxicheques.

Met dit Leaderproject onderzochten de organiserende partijen of ze een alternatief kunnen bieden voor het beperkte aanbod aan openbaar vervoer. Met dit project trachtten ze de kans op vervoersarmoede in de noordelijke gemeenten van het Meetjesland te verlagen. Het begrip vervoersarmoede kan heel breed gezien worden: het treedt op wanneer mensen “door beperkte verplaatsingsmogelijkheden niet meer op een volwaardige manier aan het maatschappelijk leven kunnen deelnemen” (Mobiel 21 en Netwerk Duurzame Mobiliteit).

 

Enkele cijfers

Tijdens het proefproject konden inwoners van Assenede, Kaprijke en Sint-Laureins taxicheques kopen ter waarde van 5 euro, waarvan ze zelf slechts 2,5 euro (de helft) betaalden. De andere 2,5 euro werd betaald door de gemeente. Daardoor konden inwoners korte taxiritten maken aan de helft van de prijs. Deze voordelige ritten waren alleen mogelijk in Assenede, Kaprijke, Sint-Laureins en de aanpalende gemeentes. 8 Meetjeslandse taxibedrijven stapten mee in het proefproject.

Gedurende de 6 projectmaanden werden in de drie gemeenten in totaal meer dan 2500 taxicheques verkocht aan ongeveer 60 individuele gebruikers. De taxicheques werden voornamelijk gebruikt voor familiebezoeken, medische consultaties en uitstapjes. In het algemeen maakten vrouwen vaker gebruik van de taxicheques dan mannen, de gebruikers bleken zowat uit elke leeftijdsgroep te komen. Uit de samenwerking met de taxibedrijven en na een evaluatie door de gebruikers vloeiden enkele concrete suggesties zoals digitale verkoop en andere verkoopkanalen, een ondersteuning voor een kostprijsberekening van de rit en gezamenlijke dispatching.

Wat brengt de toekomst

De opgebouwde ervaring en kennis in het project is nuttig voor de toekomst, waarin een verderzetting niet uitgesloten is. In 2024 wordt de laatste fase van het openbaar vervoerplan van De Lijn uitgerold. Pas daarna kan er geëvalueerd worden of er behoefte is aan bijkomende initiatieven zoals taxicheques.

Plattelandscentrum en Veneco bekijken nu of andere of aansluitende initiatieven mogelijk zijn op het gebied van mobiliteit in het Meetjesland. Zij staan daarbij open voor andere geïnteresseerde partijen en andere gemeenten die willen aansluiten om tot oplossingen te komen voor de tekortkomingen in het openbaar vervoersaanbod in het Meetjesland.