Winnend ontwerp site Hebbelynck in de gemeente Merelbeke is gekend

De gemeente Merelbeke heeft grootse plannen om een kernversterkend project te verwezenlijken op de Hebbelynck-site. De site is centraal gelegen tussen de Hundelgemsesteenweg, Kerkstraat en Sportstraat en vraagt daarom een kwalitatieve invulling. BUUR ontwierp het masterplan met hierin zowel de private gronden als de gronden eigendom van de gemeente. Om dit ambitieuze project tot een succes te maken, stelde de gemeente streekintercommunale Veneco aan als overkoepelende projectbegeleider. We zochten samen naar een geschikte partner voor de ontwikkeling van een duurzaam woonproject in combinatie met een nieuwe groene invulling van het openbaar domein. 


Veneco lanceerde een procedure waarin 3 teams een voorstel uitwerkten. Het eigenzinnig ontwerp van architectenteam Kampvuur (Dhooghe & Meganck en Denc-studio) en landschapsarchitect Studio Basta, met Matexi als ontwikkelaar, werd geselecteerd. Er is aandacht voor een duurzame woonontwikkeling midden in een groene oase, op schaal van het dorp van Merelbeke. Naast diverse types van woonunits bevat het voorstel ook twee commerciële ruimtes voor buurtondersteunende functies zoals bv. een koffiebar, fietsherstelplaats,…

Het nieuwe groene publieke domein wordt een verwilderde oase met wadi’s en speelelementen die bijdragen tot een rustige groene omgeving. Bovendien kan het fungeren als een belangrijke schakel in het groter netwerk aan publieke ruimte in de gemeente.  

De kwaliteit van de nieuwe architectuur en de belevingswaarde van het openbaar domein worden bepalend voor de nieuwe centrumfiguur uit het Masterplan. De gemeente ziet dit project als een uitgelezen kans om een duurzame omgeving te creëren waarin de leefkwaliteit centraal staat. 

Een echt voorbeeldproject voor toekomstige ontwikkelingen! 

Copyright beelden: Matexi