Gemeente Aalter en Energiehuis Veneco bieden extra steun aan kwetsbare eigenaars van noodkoopwoningen

Via de Vlaamse overheid stelt de gemeente Aalter samen met Energiehuis Veneco een kredietlijn van 900.000 euro ter beschikking aan noodkopers voor de duurzame renovatie van hun woning.

Noodkopers zijn eigenaars van woningen die in een slechte staat verkeren en kampen met structurele problemen op vlak van veiligheid, gezondheid en energieprestatie. Bij gebrek aan financiële middelen is renovatie vaak niet haalbaar.

“Met de middelen uit het Noodkoopfonds kunnen 30 noodkopers via ons lokaal bestuur een renteloze lening van 30.000 euro aanvragen zodat de woning energiezuinig en kwalitatief wordt gerenoveerd. De lening is pas terugbetaalbaar wanneer de eigenaar de woning verkoopt. In alle andere gevallen start het terugbetalen na een periode van 20 jaar”, laat Luc De Meyer, schepen welzijn, weten.

De gemeente zette samen met het Energiehuis een begeleidingstraject op waarbij de kandidaten van A tot Z worden ontzorgd. Zo wordt voor elke woning een stappenplan voor de renovatie gekoppeld aan een haalbaar investeringsplan, wordt er voor werfopvolging gezorgd en wordt een uitgebreide premiebegeleiding voorzien.

Het project komt tot stand door een samenwerking met volgende partners:

  • Lokaal bestuur Aalter
  • Energiehuis Veneco
  • Provincie Oost-Vlaanderen
  • MilieuAdviesWinkel
  • Vlaams Energie- en Klimaatagentschap

Geïnteresseerde kandidaten melden zich vóór 9 mei 2022 aan via het woon- en energieloket van de gemeente: ocmw@aalter.be of welzijn@aalter.be