Gondella neemt energiebesparende maatregelen dankzij energiecoach

Veneco selecteerde i.s.m. de lokale besturen twee betrouwbare energie-experten ABO en AYA die bedrijven helpen inzicht te krijgen in nuttige energiebesparende maatregelen. Het bedrijf Gondella in Eke is de eerste die na een bezoek van de energiecoach maatregelen neemt. 

Een bezoek van de energiecoach

KMO’s uit de volgende gemeenten kunnen zich aanmelden voor een bezoek van de energiecoach: Aalter, Assenede, Deinze, De Pinte, Destelbergen, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Lochristi, Maldegem, Melle, Merelbeke, Nazareth, Sint-Laureins, Wachtebeke, Zelzate en Zulte.

Tijdens dit bezoek voert de coach een energieaudit uit. Na afloop wordt een helder rapport en een haalbaar stappenplan opgemaakt. De coach bespreekt het stappenplan uitvoerig met de KMO om zoveel mogelijk tot actie over te gaan.

Het project biedt diverse coachingtrajecten aan afhankelijk van het energieverbruik van het bedrijf. De prijs varieert tussen de 1.700 en 4.400 euro, afhankelijk van de energiecoach, de grootte van het bedrijf en het huidig elektrisch en thermisch verbruik. 

De energiecoaching komt in aanmerking voor steun via de KMO-portefeuille van Vlaio.

Sommige gemeenten voorzien bovendien nog een extra subsidie indien de KMO zich engageert om de meest rendabele maatregelen uit te voeren. We moedigen de bedrijven aan om zich vrijblijvend aan te melden om zo een zicht te krijgen op de subsidies waarvoor ze in aanmerking komen. 

“Vaak is er in bedrijven nog veel winst te boeken met kleine energiebesparende maatregelen, het zogenaamd ‘laaghangende fruit’. Hiermee wordt dan weer extra marge gecreëerd om op termijn de echte omschakeling naar fossielvrij in gang te steken. Vandaag investeren in hernieuwbaar is broodnodig om je als bedrijf klaar te stomen voor de toekomst.”

Niels Vandeghinste – Energiecoach AYA

Gondella als voorbeeld in de regio 

Het bedrijf Gondella is een familiebedrijf, opgericht in 1965 en gespecialiseerd in winkelinrichting. Het bedrijf heeft een eigen ontwerpteam en productiefaciliteiten in België en Tsjechië en verschillende verkooppunten in heel Europa. Het is dan ook hun ambitie om duurzaam te ondernemen. Het bedrijf ondernam reeds heel wat stappen, maar ze zijn ervan overtuigd dat er altijd verbeterpunten zijn. 

“Als groot productiebedrijf streven we ernaar onze impact op het milieu en ons energieverbruik op een duurzame manier te verminderen. We zijn ons bewust van onze ecologische invloed en nemen dan ook gerichte stappen naar een groener beleid. Bijvoorbeeld, door resoluut te kiezen voor hernieuwbare energie in de fabrieken en kantoren. Het traject met de energiecoach hielp ons om voor de site in Eke zelfs nog een stapje verder te gaan.”

Frederic Declercq – General Manager Gondella

Wil jij met jouw bedrijf ook energie besparen?

Aanmelden voor meer info en/of het opstarten van een persoonlijk traject kan via www.veneco.be/energiecoaching.

Presentatie

Download hier de presentatie

Met steun van

Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen. 

SDG's