Mobiel energiehuis onthuld

Energiehuis Veneco ontving vorig jaar 344.000 euro subsidies van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap voor het opzetten van wijkrenovatietrajecten en het uitvoeren van thermografische gevelscans. 

Europees burgemeestersconvenant

19 gemeentebesturen uit onze regio ondertekenden het Europees Burgemeestersconvenant en gaan hiermee samen de uitdaging aan om de CO2-uitstoot in hun gemeente en in de regio met 40 % te verminderen tegen 2030. Veneco ondersteunt als streekintercommunale en als Energiehuis de gemeentebesturen bij deze ambitie. We realiseren concrete acties en vertrekken hierbij vanuit onze 5 klimaatkapstokken:

 

Mobiel energiehuis, gratis renovatieadvies

Huishoudens zijn in onze regio één van de belangrijkste bronnen van CO2-uitstoot. Gezinnen informeren en ondersteunen om hun woning energetisch te optimaliseren, heeft een positieve impact op het klimaat.

Daarom gingen we met het mooie subsidiebedrag onmiddellijk aan de slag. We zochten en vonden een mobiel loket dat we klaarstoomden voor een roadtrip door 19 gemeenten. Het mobiel energiehuis zal telkens een tweetal weken halt houden in een wijk met een groot renovatiepotentieel. In elke wijk nemen we vooraf thermografische gevelscans. Zo krijgen we een indicatief beeld over het warmteverlies in de woning. Bewoners zijn welkom, na afspraak, om deze scan te komen bekijken in het mobiel energiehuis. De renovatiecoach geeft er deskundig eerstelijnsadvies op maat. Dit kan gaan over concrete renovatiemaatregelen, renovatiepremies en -leningen. 

Een renovatiegolf op gang brengen

Omdat we de dienstverlening rond duurzaam wonen en bouwen centraliseren in onze mobiele one-stop-shop én tot bij de voordeur van de mensen in de wijk brengen, nemen we alle drempels weg voor gratis en vrijblijvend renovatieadvies. Met deze deskundige aanpak willen we zoveel mogelijk gezinnen ontzorgen en aanzetten tot energetisch renoveren. Ook kwetsbare huishoudens krijgen de nodige aandacht en genieten een speciale begeleiding. 

Eerste stop, de gemeente Destelbergen

Begin maart staat de mobiel voor 2 weken in de wijk Ellebogten, Dooalegepark en Schaapsdam in Destelbergen. Een 200-tal woningen werden geselecteerd en de bewoners ontvingen een brief met meer info over het project. 

We doen dit niet alleen

Het mobiel loket wordt bemand door onze renovatiecoach Griet Huylebroeck. En, het traject wordt mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking met SOM vzw, ILV Wonen Leie en Schelde en VEKA.