Verduurzamen van een erfgoedpand

Hoe een erfgoedpand verduurzamen?

Steden en gemeenten worden overspoeld met vragen over energetische maatregelen zoals isoleren, buitenschrijnwerk aanpassen of zonnepanelen plaatsen. Erfgoedpanden zijn meestal niet gebaat met standaardoplossingen. Die doen een historisch pand vaak meer kwaad dan goed, en vereisen dus een aanpak op maat.

Beschermd erfgoed

Is uw pand beschermd als monument? Dan kan u sinds 2024 terecht bij het Agentschap Onroerend Erfgoed voor een energieadvies, aanvullend aan het EPC. Een Energieadvies Onroerend Erfgoed is gratis en vertrekt vanuit de erfgoedwaarden van het pand. Het energieadvies geeft per schildeel (daken, vloeren, gevels en schrijnwerk) van het gebouw aan welke isolerende maatregelen er mogelijk zijn zonder de erfgoedwaarde te schaden. 

Vastgesteld erfgoed

Naast het beschermd erfgoed bestaat er ook heel wat vastgesteld erfgoed. Dit zijn erfgoedpanden die niet beschermd zijn, maar wel voldoende waardevol om te behouden. De regelgeving is iets soepeler, waardoor er meer mogelijkheden zijn om het pand energetisch performant te maken. Het blijft echter zoeken naar de juiste balans tussen het verbeteren van de energieprestatie en het behoud van het erfgoed. Daarom bracht het Netwerk Onroerend Erfgoed een brochure uit met info over hoe het verduurzamen van een erfgoedpand op een erfgoedwaardige manier. Wat zijn de aandachtspunten en welke maatregelen zijn het meest effectief voor de erfgoedwoning? 

Vragen

Neem contact op met